Terug naar overzicht
13 mei 2024 | 2 minuten

Impact van het Eurovisie Songfestival op gaststeden

Afgelopen weekend was het Eurovisie Songfestival in de Zweedse stad Malmö. Het Eurovisie Songfestival, één van de grootste muziekevenementen ter wereld, heeft een opmerkelijke impact op de steden die het mogen hosten. Elk jaar kijkt een groot internationaal publiek naar dit festival van muziek en cultuur, dat naast entertainment ook economische en promotionele voordelen biedt aan zijn gaststeden. Wat levert het organiseren van het Eurovisie Songfestival gaststeden op. Ik neem er een paar onder de loep.

Impact van het Eurovisie Songfestival op gaststeden

Toerisme en economische impact
Eén van de directe voordelen voor gaststeden van het Eurovisie Songfestival is toename van toerisme. Fans van over de hele wereld reizen af naar de stad om de shows bij te wonen en  de stad en haar omgeving te verkennen. Regelmatig kiezen landen ervoor om het evenement niet in de hoofdstad te houden, maar in een andere grote stad. Dit biedt unieke kansen om minder bekende steden te promoten en de voordelen van het festival breder te verspreiden binnen een land.
Brighton versterkte in 1974 haar imago als een leuke en inclusieve kuststad, niet ver van Londen. Het succes van ABBA in dat jaar bracht extra aandacht naar de stad, wat leidde tot een blijvende toename van toeristen.

Infrastructurele verbeteringen
Gaststeden investeren vaak in infrastructurele verbeteringen voorafgaand aan het festival. Dit omvat niet alleen de locatie waar het evenement zelf wordt gehouden, maar ook de transport- en communicatie-infrastructuur. Dergelijke investeringen blijven de stad ten goede komen lang na afloop van het evenement. Bijvoorbeeld, Kiev (2017) en Tel Aviv (2019) hebben beide hun openbaar vervoer en luchthaven faciliteiten aanzienlijk verbeterd ter voorbereiding op het festival.

Verhoogde naamsbekendheid en culturele uitwisseling
Naast economische voordelen biedt de organisatie van het Eurovisie Songfestival ook een unieke kans voor steden om zichzelf op de wereldkaart te zetten. Het evenement trekt uitgebreide internationale media-aandacht, wat resulteert in verhoogde naamsbekendheid. Deze exposure kan leiden tot een toename in toerisme en kan de stad profileren als een aantrekkelijke bestemming voor internationale evenementen. Rotterdam, de gaststad van 2021, illustreert ook hoe Eurovisie kan dienen als een springplank voor stedelijke vernieuwing en internationale bekendheid. Als stad bekend om zijn moderne architectuur en innovatieve projecten, benutte Rotterdam het Eurovisie Songfestival om zijn reputatie als aantrekkelijke locatie voor internationale evenementen te versterken. Dit ondanks te belemmeringen die er waren door de corona-epidemie.

Conclusie
Het organiseren van het Eurovisie Songfestival kan een complexe en kostbare onderneming zijn, met grote logistieke uitdagingen, milieu- en veiligheidsrisico’s en overlast voor bewoners, maar de voordelen zijn vaak substantieel. Naast de directe economische impuls door bezoekers aan het festival en tijdelijke werkgelegenheid, biedt het evenement de gaststeden voordelen zoals verbeterde infrastructuur en verhoogde internationale naamsbekendheid. Elk jaar transformeert het Eurovisie Songfestival de gaststad in een bruisend centrum van culturele uitwisseling en festiviteiten, waardoor het een begeerd evenement blijft voor steden over heel Europa. Helaas zijn de langetermijnvoordelen soms minder zeker. Als de stad of regio geen vervolgstrategie heeft om het momentum te behouden, kunnen de voordelen van het evenement snel verdwijnen, wat uiteindelijk weinig langdurige economische of toeristische voordelen oplevert.

Gelukkig kan Castro Citymarketing helpen bij een strategie om zoveel mogelijk voordelen te halen uit evenementen! Meer weten over wat we voor jouw gemeente of regio kunnen doen? Stuur ons een berichtje.