Terug naar overzicht
25 juni 2024 | 3 minuten

Citymarketing van Berlijn tijdens het EK

Nederland is al zeker van een plek in de volgende ronde van het EK, wat de sfeer in Berlijn er nog beter maakt. Oranje supporters kleuren de stad en combineren het aanmoedigen van het Nederlands elftal voetbal met culturele uitstapjes, zoals de Berlijnse Muur en de Brandenburger Tor. Berlijn grijpt de mogelijkheid om de stad te promoten tijdens het hosten van het EK-voetbal met beide handen aan en is daarmee een inspirerend voorbeeld van effectieve citymarketing.

Citymarketing van Berlijn tijdens het EK

Berlijns citymarketing

Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 verkeerde Berlijn in een identiteitscrisis. De stad was ook nog eens vrijwel failliet. Nu, bijna 35 jaar later, is Berlijn uitgegroeid tot één van de meest populaire steden ter wereld, met naast een rijke geschiedenis, een rijk cultureel aanbod en plek voor vrijdenkers. Hoe heeft Berlijn dit bereikt?

Het verleden van Berlijn, aanvankelijk gezien als een obstakel, werd juist een van de belangrijkste factoren van hun stadsidentiteit. Iconische plekken zoals Checkpoint Charlie, het Holocaustmonument en de resten van de Muur werden toeristische trekpleisters. Nog een grote verandering was de gezamenlijke citymarketingcampagne “Be Berlin” (ja inderdaad geïnspireerd door de Iamsterdam campagne). Deze doorlopende campagne, gefinancierd door de Senaat en het Berlijnse bedrijfsleven, heeft als doel het positieve imago van Berlijn te versterken en de stad te promoten als een geweldige plek om te wonen, werken en bezoeken.

Ook andere Europese steden zetten zich op de kaart met slogans zoals MADrid about you, Totally LondON, Echt Utrecht en Only Lyon. Deze campagnes hebben geholpen om sterke merkidentiteiten voor hun steden te creëren om bewoners, bedrijven en bezoekers aan te trekken.

Wat doet Berlijn voor het EK?

Tijdens het EK grijpt Berlijn de kans om de stad extra te promoten. De stad organiseert speciale evenementen en activiteiten voor voetbalfans en andere bezoekers. Berlijn richt speciale fanzones in waar supporters samen kunnen komen om de wedstrijden te bekijken. Deze zones zijn uitgerust met grote schermen, eet- en drinkkraampjes en live entertainment.

Om de rijke cultuur van de stad te laten zien, organiseert Berlijn concerten, tentoonstellingen en straatfestivals. Dit geeft bezoekers de kans om zowel van het voetbal te genieten als van de cultuur in  Berlijn.. Een voorbeeld hiervan zijn de Nederlandse supporters vandaag: Op RTL Nieuws is te zien hoe tienduizenden fans Berlijn oranje kleuren voor de wedstrijd tegen Oostenrijk. Daarnaast nemen velen de tijd om historische plekken zoals Checkpoint Charlie te bezoeken.

Berlijn heeft geleerd van andere gaststeden

Grote sportevenementen zoals het EK-voetbal bieden een uitstekende kans om citymarketing effectief in te zetten en de stastrots en betrokkenheid van zowel bewoners als bezoekers te vergroten. Berlijn zet daarbij in op lokale cultuur en heeft daarbij geleerd van eerdere gaststeden. Zo mislukte Budweiser’s “Rise As One” campagne tijdens het FIFA Wereldkampioenschap 2014 in Brazilië, omdat deze niet aansloot bij de lokale cultuur en de nationale identiteit van Brazilië negeerde. Ook de op meer toerisme gerichte campagne van Oekraïne voor UEFA Euro 2012 faalde, doordat de zorgen over veiligheid en infrastructuur niet weggenomen werden, wat leidde tot minder bezoekers dan verwacht. Coca-Cola’s “Real” campagne tijdens het Wereldkampioenschap 2002 in Zuid-Korea en Japan was te generiek en miste lokale relevantie, waardoor het moeilijk was om de lokale bevolking te betrekken.

Berlijn daarentegen weet unieke ervaringen te creëren door fanzones met grote schermen en live entertainment op te zetten, wat zowel lokale bewoners als andere supporters aantrekt. Ook benadrukken ze de lokale cultuur door historische tours en culturele evenementen te organiseren, waardoor bezoekers de stad leren kennen en echt ervaren. Daarnaast werkt Berlijn samen met lokale horecagelegenheden en winkels om speciale aanbiedingen en thema-avonden te creëren die aansluiten bij het EK, wat een gastvrije sfeer creëert en ook de lokale economie stimuleert. Volgens Berlin Partner, dat meer dan 200 bedrijven in Berlijn verenigt in de promotie van de stad, draagt dit bij aan een positieve economische impact en versterkt het de positie van Berlijn als een dynamische en gastvrije stad.

Door Berlijns aanpak te volgen, kunnen steden hun unieke cultuur en identiteit aan een wereldwijd publiek tonen en economische voordelen voor de lokale gemeenschap genereren. Het vermijden van de eerder genoemde fouten en het implementeren van Berlijns strategieën stelt steden in staat om een authentieke stad goed op de kaart te zetten en zo optimaal te profiteren van de kansen die grootschalige sportevenementen bieden.